Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Etapa #1 | Suočavanje s dijagnozom djeteta s teškoćama

Daniel i Ranko završili su prvu od ukupno 13 etapa Via Adriatica rute, u sklopu humanitarne akcije kojom prikupljaju sredstva za terapije djece s teškoćama pa smo odlučili paralelno s njihovim etapama, predstaviti i etape koje prolaze roditelji ove djece, kao i sve što je prošla udruga Brački pupoljci u svojih 10 godina rada. Želimo vas informirati i osvijestiti o ovoj temi, jer bolje razumijevanje pomaže u kreiranju sustavnog i cjelovitog pristupa brizi o djeci s teškoćama u razvoju!

Rođenje djeteta predstavlja jedan od najvažnijih događaja u životu pojedinca, a njegovo iščekivanje je priprema za nastavak života u tom novom obogaćenom obliku. Prije samog rođenja stvara se slika i ideja o djetetu, isto kao i o našoj i njegovoj budućnosti. Samo rođenje sa sobom donosi radost, iščekivanja i planove, ali i značajnu promjenu u obitelji.

Što je sa roditeljima djeteta s razvojnom teškoćom?

Rođenje djeteta s teškoćom u razvoju ili susret s neočekivanim vijestima o narušenom razvoju svog djeteta predstavlja šok i prisiljava roditelje na suočavanje s gubitkom imaginarnog djeteta. Javlja se žalovanje koje predstavlja prirodni i normalni proces nastao kao posljedica gubitka ideje o djetetu i roditeljstvu kakvom su se roditelji nadali i zamišljali. Oni proživljavaju tipične faze procesa žalovanja, pa tako prvo dolazi do poricanja i odbijanja. Javljaju se šok i nevjerica, strah i zbunjenost. Nakon poricanja dolazi do ljutnje praćene traženjem krivca, makar i u sebi, a onda i do pregovaranja uz brojna pitanja što bi bilo u nekim drugim okolnostima. Ono se odnosi na pregovaranje i cjenkanje samih sa sobom ili sa „višom silom“, a na psihološkoj razini daje prividan osjećaj kontrole nad situacijom. Četvrta faza odnosi se na rezignaciju koju karakterizira osjećaj bespomoćnosti, tjeskobe, preplavljenosti, povlačenja i manjka energije.

Roditelji djece s razvojnim teškoćama suočavaju se s pojačanim zahtjevima i izazovima koje donosi ta nova životna situacija koja od njih zahtijeva ulaganje dodatnog truda i pronalazak načina i usluga za poticanje razvoja djeteta, uz prilagođavanje svakodnevnih obiteljskih interakcija i događaja potrebama djeteta, sve uz balansiranje ostalih životnih uloga.

Osim osjećaja izoliranosti, osamljenosti, dezorijentiranosti, javljaju se brojna pitanja na koja još nemaju odgovore pri čemu nerijetko dolazi do gubitka vjere u svoje roditeljske sposobnosti i kompetencije. Iz tog razloga, nužno je pružiti razumijevanje i podršku upravo u prethodno navedenim fazama prije nego dođe do konačnog prihvaćanja nove realnosti i odvajanja od žalovanja. 

Ukoliko ste i vi roditelj djeteta s teškoćama, obratite se udruzi Brački pupoljci, da vam olakša ovaj prvi korak, i uputi vas u načine na koje možete pomoći svom djetetu!

Ukoliko želite podržati roditelje djece s teškoćama, sponzorirajte Danielove i Rankove kilometre jer svaki prijeđeni kilometar znači jedan sat terapije! Evo kako sponzorirati kilometre i terapije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: