Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Etapa #2 | Prihvaćanje

Daniel i Ranko završili su drugu od ukupno 13 etapa Via Adriatica rute, u sklopu humanitarne akcije kojom prikupljaju sredstva za terapije djece s teškoćama pa smo odlučili paralelno s njihovim etapama, predstaviti i etape koje prolaze roditelji ove djece, kao i sve što je prošla udruga Brački pupoljci u svojih 10 godina rada. Druga etapa je – prihvaćanje.

Ništa nije onako kako ste zamislili, prolazite kroz sve moguće faze – tuga, ljutnja i ogorčenost na doktore, terapeute i cijeli svijet. A u kolijevci spava anđelak čiji ste cijeli svijet i koji vas neizmjerno treba. Postajete svjesni da što se prije ostavite samosažaljenja i svu snagu i pozornost usmjerite u podršku i stručnu pomoć svojem djetetu, to su šanse za njegovo napredovanje veće. Zašto je važna rana intervencija i kako se roditelji suočavaju s dijagnozom u ovoj drugoj etapi, pročitajte u nastavku!

Što kada prođe faza šoka?

Nakon faza šoka, ljutnje, poricanja, pregovaranja i rezignacije, konačno dolazi i do prihvaćanja. Tada roditelji prihvaćaju novu realnost, a pasivnost se zamijenjuje aktivnim traženjem pomoći. Dolazi do prilagodbe novom načinu života i suočavanja s novonastalom stresnom situacijom. Najčešće se govori o dva temeljna načina suočavanja – suočavanje usmjereno na emocije i na problem. 

Suočavanje usmjereno na emocije odnosi se na upravljanje emocionalnim reakcijama na stresnu situaciju, npr. izražavanje emocija, traženja socijalne podrške, razmjene iskustva s ljudima u sličnoj situaciji i slično.

S druge strane, suočavanje usmjereno na problem podrazumijeva primjerice traženje načina na koji roditelji mogu pomoći svom djetetu. Takvo suočavanje možemo vidjeti kod aktivnog traženja rješenja, traženja svih potrebnih informacija, pohađanja edukacija, traženja stručne pomoći i pomoći institucija.

Upravo zato se naglašava važnost rane intervencije. Ona se odnosi na proces informiranja, savjetovanja, edukacije i podrške i djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. Njena je bit upravo u što ranijem uključivanju djeteta u sam proces rehabilitacije, isto kao i u radu s roditeljima i pružanje podrške, a sve u cilju optimizacije razvoja djeteta kako bi razvilo sve svoje potencijale. Iskustva u ranoj dobi svakog djeteta su kritična za oblikovanje njegovog razvoja, pa tako i kod djeteta s razvojnom teškoćom.

Brojna istraživanja potvrđuju važnost rane intervencije naspram onih intervencija koja se pružaju kasnije u životu zbog fenomena kojeg nazivamo plasticitet mozga, tj. sposobnosti mozga u razvoju da mijenja svoje strukture i funkciju. Upravo se tako uključivanjem djece s teškoćama u razvoju u razne programe, potiče mozak djeteta na reorganizaciju što u konačnici dovodi do učenja novih vještina i maksimaliziranja potencijala.

Ukoliko ste i vi roditelj djeteta s teškoćama, obratite se udruzi Brački pupoljci, da vam olakša ovaj prvi korak, i uputi vas u načine na koje možete pomoći svom djetetu!

Ukoliko želite podržati roditelje djece s teškoćama, sponzorirajte Danielove i Rankove kilometre jer svaki prijeđeni kilometar znači jedan sat terapije! Evo kako sponzorirati kilometre i terapije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: