Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Etapa #5 | Zapošljavanje terapeuta

Daniel i Ranko završili su petu od ukupno 13 etapa Via Adriatica rute, u sklopu humanitarne akcije kojom prikupljaju sredstva za terapije djece s teškoćama pa smo odlučili paralelno s njihovim etapama, predstaviti i etape koje prolaze roditelji ove djece, kao i sve što je prošla udruga Brački pupoljci u svojih 10 godina rada. U petoj etapi bračke priče o pružanju bolje skrbi djeci s teškoćama dolazi do zapošljavanja terapeuta u udruzi Brački pupoljci.

Udruga postepeno razvija svoje usluge te danas zapošljava logopeda, edukacijskog rehabilitatora, ortopedagoga, senzornog terapeuta i fizioterapeuta. Sve ostale poslove u udruzi volonterski obavljaju roditelji članova udruge. Djeca napokon imaju nužne terapije na rodnom otoku. 

Stručna podrška jednako je važna kao i socijalna podrška u razvoju djeteta s teškoćama. No, ponekad takve usluge ne postoje u zajednici, ponekad roditelji nemaju dovoljno informacija o njoj ili nemaju dovoljno financijskih sredstava da bi osigurali redovitost takve podrške. Često su prisutni i osobni razlozi koji utječu na to hoće li roditelji potražiti stručnu pomoć za svoje dijete – poput straha od stigme, prethodnih neugodnih iskustva, srama, neprepoznavanja potrebe i slično. Međutim, isto tako bitno je reći i da preko 90% roditelja smatra da je traženje stručne pomoći jedna od temeljnih odgovornosti roditelja djeteta s teškoćom u razvoju. Udruga Brački pupoljci stoga aktivno, već više od deset godina, radi na smanjenju jaza između potrebe za stručnjacima te nemogućnosti pristupa istima, kroz povećavanje dostupnosti stručnjaka i terapeuta djeci i obiteljima na otoku Braču.

Zašto su nam važni terapeuti?

Svako dijete ima potrebu za kretanjem, razumijevanjem, podrškom, uspostavljanjem društvene interakcije i emocionalnih odnosa. Kod djece s teškoćama u razvoju te potrebe su više naglašenije jer oštećenje djetetovih funkcija utječe na sposobnost prilagodbe i izvođenja dnevnih aktivnosti poput hranjenja, odijevanja, održavanje higijene, ali i igre, ispunjavanja školskih obaveza i slobodnog vremena. Upravo je zato važan tim stručnjaka koji će iz svoje ekspertize i koristeći se odgovarajućim pristupom i tehnikama olakšati djetetu prevladavanje tih teškoća.

Koje su stručne usluge (besplatno) dostupne djeci s teškoćama na Braču?

U udruzi Brački pupoljci dostupne su usluge različitih stručnjaka, važnih za cjelovit razvoj djece s teškoćama. Tako psiholozi imaju zadaću u podršci i savjetovanju, promatranju, procjenjivanju ranog razvoja, identificiranju poteškoća te poduzimanju odgovarajućih mjera u skladu s individualnim potrebama i mogućnostima djeteta te njegovom socijalnom i emocionalnom razvoju. Kod teškoća u području komunikacijskih, jezičnih ili govornih sposobnosti, koje su ključne za razvoj svih drugih sposobnosti i socijalizaciju djeteta, nužni su logopedi. Uloga edukacijskih rehabilitatora je jako važna u stimulaciji razvoja motorike koja je baza za razvoj ostalih vještina i sposobnosti, dok senzorni terapeuti i fizioterapeuti daju svoj doprinos s ciljem da dijete samoinicijativno i aktivno sudjeluje u smislenoj aktivnosti koje će mu pomoći u organizaciji ponašanja i učenja. Svi ovi stručnjaci rade za Bračke pupoljke čime se uspješno uklonio problem geografske udaljenosti i izoliranosti te djeci i roditeljima omogućila stručna pomoć na otoku koja im je potrebna. Da bi ta usluga i dalje ostala u potpunosti besplatna i dostupna bračkoj djeci, Daniel i Ranko pokrenuli su cijelu ovu akciju!

Upoznajte terapeute udruge Brački pupoljci!

JELENA VRSALOVIĆ – fizioterapeutknjinja

Jelena je stručna pomoć i podrška bračkoj djeci s teškoćama i udruzi od početka njenog djelovanja. Ništa joj nije teško pa ni obići članove udruge sa težim dijagnozama u kući, ukoliko ne mogu doći vježbati u udrugu. Radi u Domu zdravlja kao medicinska sestra u pedijatrijskoj ambulanti.

MATEA MARTINIĆ – psihologinja

Matea je odmah po završetku fakulteta zaposlena preko jednog projekta ministarstva i premašila je sva očekivanja udruge. Odlično se snašla, koliko u svojoj struci kao psiholog kroz pomoć i podršku obiteljima djece težeg socijalnog statusa i sa poteškoćama u ponašanju, tako i s ostalom djecom u defektološkom radu. Vodstvu udruge bila je velika pomoć pri svim tehničkim poslovima vezanim uz njen rad. Nakon završetka projekta nastavila je raditi sa našom djecom.

ANTONELA JURIČKO – učiteljica razredne nastave

Antonela prati i podupire rad udruge od početka. Podrška je roditeljima, velika pomoć malim predškolcima u pripremi za školu i školarcima u savladavanju gradiva. Stručno se osposobila i za senzornog pedagoga pa sa nekom djecom u radu primjenjuje načela senzorne integracije. Inače radi u razrednoj nastavi u područnoj školi Nerežišća, a neki pupoljčići su imali tu sreću da upravo njima bude učiteljica.

DANIJELA MATULIĆ- Logoped

Danijela je još jedan terapeut “naše gore list”, što je udruzi u općem deficitu stručnjaka posebno drago. Sa članovima udruge radi na poticanju i razvoju govora i izgovora, a zaposlena je kao logoped u KBC Split (Firule).

ANAMARIA SARJANOVIĆ- Radni terapeut, senzorni terapeut

Anamaria je još jedna mlada i stručna cura, otočanka, doduše sa susjednog otoka Hvara. Pridružila se terapeutima udruge Brački pupoljci prije par mjeseci i uspješno radi sa djecom koja imaju poteškoće u senzornoj integraciji.

Venci Vuković – Profesor defektolog

Venci je po završetku studija dvije godine radila u Centru za autizam, od tada do danas, već trideset godina radi u Poliklinici za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju u Splitu, na dijagnostici i ranoj rehabilitaciji djece. Čast nam je što se pridružila našem timu u radu s najmlađim Pupoljcima.

Ukoliko ste i vi roditelj djeteta s teškoćama, obratite se udruzi Brački pupoljci, da vas uputi u načine na koje možete pomoći svom djetetu!

Ukoliko želite podržati roditelje djece s teškoćama, sponzorirajte Danielove i Rankove kilometre jer svaki prijeđeni kilometar znači jedan sat terapije! Evo kako sponzorirati kilometre i terapije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: