Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Etapa #9 | Društveno djelovanje i van otoka Brača

Daniel i Ranko završili su devetu od ukupno 13 etapa Via Adriatica rute, u sklopu humanitarne akcije kojom prikupljaju sredstva za terapije djece s teškoćama pa smo odlučili paralelno s njihovim etapama, predstaviti i etape koje prolaze roditelji ove djece, kao i sve što je prošla udruga Brački pupoljci u svojih 10 godina rada. U devetoj etapi bračke priče o pružanju bolje skrbi djeci s teškoćama, pričamo o jednoj sjajnoj kampanji koja je rezultirala izmjenom Zakona!

Brački pupoljci kontinuirano i javno ukazuju na probleme s kojima se suočavaju otočka djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom, na često i mukotrpno, a samim time i preskupo putovanje do potrebnih doktora i terapija na kopno.

Roditeljski angažman, iako je dosad već napravio čuda, ne treba i ne smije biti jedini pokretač i izvor promjene, koji će rezultirati promjenama na razini pojedinačnih slučajeva ili na slučaju jednog otoka. Ne može se i ne smije sve prepustiti roditeljima, koji se uz brojne administrativne zavrzlame, osiguravanje sredstava za terapeute, osiguravanje prostora i uvjeta za terapije, još nose i s onim zbog čega su i pokrenuli cijelu priču – potrebama svoje vlastite djece. 

Sama je svrha humanitarnih akcija i svih projekata koje udruga provodi upravo rad na promjeni svijesti društva, javno i konstantno ukazivanje na probleme s kojima se suočavaju djeca s teškoćama u razvoju i/ili invaliditetom na otoku. Dugoročni cilj udruge upravo je promijeniti sustav i napraviti ga pristupačnijim onima kojima to najviše treba.

10 godina je trajala borba kojom se nastojalo omogućiti besplatan trajektni prijevoz i neometan odlazak na terapije za djecu s teškoćama u razvoju, s otoka Brača, ali i drugih otoka. 10 godina bila je neuspješna, dok se u priču nije uključila agencija CTA komunikacije. U suradnji s agencijom, kreirana je kampanja “#neštozbiljavažno” kojom je medijima trebalo nametnuti temu koja uopće nije bila zastupljena u javnom prostoru i tako informirati što veći broj ljudi o situaciji u kojoj se nalaze otočni roditelji djece s teškoćama te stvoriti pritisak na vladajuće da konačno obrate pozornost na Udrugu i njezine zahtjeve, koji nisu specifični samo za otok Brač i bračku djecu s teškoćama.

Kampanja je odjeknula i osvojila niz nagrada, što je čini jednom od najnagrađivanijih komunikacijskih kampanja u Hrvatskoj! No ono što je još važnije – rezultirala je izmjenom Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojom sve osobe s invaliditetom (a ne samo djeca s teškoćama i ne samo Bračani!) imaju pravo na besplatan prijevoz trajektom! 

Na nagrađenoj kampanji koja je provedena s budžetom od točno 0,00 HRK, radili su Gordan Turković, Petar Tanta, Valentina Mezdić i Eli Čerkezović iz agencije CTA komunikacije, Gina Victorija Damjanović, Mate Mladina iz Crvenog križa Brač te roditelji iz udruge Brački pupoljci.  

Ukoliko ste i vi roditelj djeteta s teškoćama, obratite se udruzi Brački pupoljci, da vas uputi u načine na koje možete pomoći svom djetetu!

Ukoliko želite podržati roditelje djece s teškoćama, sponzorirajte Danielove i Rankove kilometre jer svaki prijeđeni kilometar znači jedan sat terapije! Evo kako sponzorirati kilometre i terapije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: