Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Etapa #11 | Potpora države je nužna!

Daniel i Ranko završili su jedanaesetu od ukupno 13 etapa Via Adriatica rute, u sklopu humanitarne akcije kojom prikupljaju sredstva za terapije djece s teškoćama pa smo odlučili paralelno s njihovim etapama, predstaviti i etape koje prolaze roditelji ove djece, kao i sve što je prošla udruga Brački pupoljci u svojih 10 godina rada. U jedanaestoj etapi bračke priče o pružanju bolje skrbi djeci s teškoćama, pričamo o ulozi države u pružanju skrbi djeci s teškoćama u razvoju!

Na cijelom otoku nema logopeda, nema osiguranih socijalnih usluga od strane države, nema cjelovitog pristupa djeci, nema stručne pomoći pri integraciji u odgojno obrazovnim institucijama, nema stručne podrške roditeljima… NEMA! Ono što posebno muči roditelje jest što s osobama s poteškoćama kad izađu iz sustava redovnog obrazovanja? 

Sa zakonodavne strane, sve je lijepo i relativno jasno uređeno. Definirano je kako se kreira mreža socijalnih usluga, tko donosi odluku o mreži socijalnih usluga, koji su standardi za pružanje socijalnih usluga, i tako dalje. Socijalnim uslugama obuhvaćene su rehabilitacije, boravci, samostalna stanovanja i druge usluge važne djeci s teškoćama, ali i odraslim osobama s teškoćama.

Međutim, što od svega toga funkcionira u stvarnosti? Malo i ništa. Posljednji dostupni socijalni plan za Splitsko dalmatinsku županiju izrađen je 2015. godine, za period do 2018. godine. Stanje na terenu se kontinuirano pogoršava, o čemu smo pisali i u prethodnoj blog objavi, a to pogoršanje ne prati adekvatna reakcija na razini držane, nadležnih ministarstava, županija, institucija.

Većina odgovornosti i dalje je na udrugama, koje socijalne i druge usluge pružaju zahvaljujući donacijama, sporadičnim projektima i slično. No, sredstva iz dostupnih natječaja nisu neograničena, a sve je više onih kojima su potrebna. Situacija se dodatno komplicira kad djeca izlaze iz sustava redovnog obrazovanja i postaju odrasle osobe, za koje na otoku onda postoji još manje mogućnosti. Tada im država ne osigurava apsolutno nikakvu podršku. Tu je ponovno uskočila udruga i osmislila projekt “Pruži mi ruku i povedi me”. Projekt uključuje pružanje vanškolskih aktivnosti djeci u dislociranim sredinama s najviše naših članova. U projekt su uključena na taj način i dva člana koja su zavrsila redovno školovanje i nastavili su sa svojim aktivnostima.

Udruga Brački pupoljci već godinama pohodi i različite urede, ministarstva, službe, institucije, tražeći podršku i rješenja za probleme o kojima smo pisali proteklih 40ak dana. Podršku ima i od pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Anke Slonjšak, a udrugu su posjetili predstavnici Splitsko dalmatinske županije, kao i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te bivša ministrica demografije, obitelj, mlade i socijalne politike Nada Murganić. No, konkretna rješenja se i dalje čine – predalekima.

Ukoliko ste i vi roditelj djeteta s teškoćama, obratite se udruzi Brački pupoljci, da vas uputi u načine na koje možete pomoći svom djetetu!

Ukoliko želite podržati roditelje djece s teškoćama, sponzorirajte Danielove i Rankove kilometre jer svaki prijeđeni kilometar znači jedan sat terapije! Evo kako sponzorirati kilometre i terapije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: