Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Etapa #6 | Važnost humanitarnih akcija

Daniel i Ranko završili su šestu od ukupno 13 etapa Via Adriatica rute, u sklopu humanitarne akcije kojom prikupljaju sredstva za terapije djece s teškoćama pa smo odlučili paralelno s njihovim etapama, predstaviti i etape koje prolaze roditelji ove djece, kao i sve što je prošla udruga Brački pupoljci u svojih 10 godina rada. U šestoj etapi bračke priče o pružanju bolje skrbi djeci s teškoćama pričamo o važnosti humanitarnih akcija za uspješan rad ove udruge.

Rad udruge ubrzo po osnivanju prepoznaju i ostali otočani. Brač se pokreće i kroz različite humanitarne akcije već deset godina osigurava sredstva za financiranje terapija djeci. Organiziraju se sajmovi, malonogometni turnir, peku se i prodaju kolači, izrađuju ukrasi, sve kako bi se prikupila sredstva za terapije. U cijelom ovom periodu, država im ne pruža niti jednu socijalnu uslugu. Koje su sve akcije kroz godine organizirali otočani i prijatelji udruge Brački pupoljci, saznajte u nastavku!

FOTO | Studio Gabrić

Od velike važnosti za rad Bračkih pupoljaka su humanitarne akcije koje već 10 godina osiguravaju sredstva za financiranje terapija i stručne pomoći djeci s teškoćama. Osim toga, ovim akcijama se uspješno šalje poruka o društvenoj odgovornosti i važnosti pomaganja onima u potrebi, a razvija se i solidarnost u zajednici. Humanitarne akcije, osim što obogaćuju živote djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, obogaćuju i one koji sudjeluju u njima. Pomažući drugima gradimo i zdrave međuljudske odnose te učimo promatrati svijet iz tuđeg stajališta.

Zašto je važno sudjelovati u humanitarnim akcijama?

Djeca upijaju i imitiraju ponašanje odraslih, pa je zato važno poticati ovakva, pozitivna, ponašanja i sudjelovanje u humanitarnim akcijama od malih nogu, uz nagrade i pohvale. Tako onda možemo i moramo danas biti primjer djeci koja će sutra biti odgovorni i suosjećajni odrasli ljudi, zato s njima treba razgovarati o vlastitim i tuđim emocijama, treba poticati imenovanje, uzroke i posljedice emocija, poticati dijeljenje i uživljavanje u tuđe uloge. Baš zato nam je drago što su upravo i sama djeca u vrtićima, osnovnim i srednjim školama otoka Brača često bili glavni akteri mnogih naših humanitarnih akcija pa su uz naše Pupoljke naučila koliko je važno i davati i razumjeti drugog.

Brač je cijelu godinu uz Pupoljke

Teško je i nezahvalno pokušavati nabrojiti sve humanitarne akcije koje su se održale na otoku za pomoć pri radu udruzi Brački pupoljci, pa ćemo spomenuti samo one koje se održavaju već tradicionalno svaku godinu i kojima sudjeluju brojni otočani, ali i stranci koji dolaze na otok.

Prvog svibnja održava se kros „Đir oko Bola“ u organizaciji TZ Bol, općine Bol i Big Blue Sporta, na kojem veliki i mali Boljani i njihovi domaći i strani gosti zajedno sa obiteljima članova trče tradicionalno za Bračke pupoljke.

FOTO | Bol.hr

U svibnju se održava u Supetru i humanitarni malonogometni turnir “4 kvarta” Kvartovi Pasike, Bronx, Pliva i Glavica bore se za laskavu titulu najboljeg. Sav prihod od prodaje hrane i pića u sklopu turnira uplaćuje se Pupoljcima

FOTO | Dalmatinski portal

U lipnju se održava i Kids Run u Povljima. Još jedna utrka za Bračke pupoljke sa malim Pupoljcima i njihovim vršnjacima.

Na ljeto se održava velika humanitarna akcija “Svaka kuna se računa” koju provodi Crveni križ na način da se na jedan dan u godini djelatnici ugostiteljskih objekata diljem otoka odreknu svojih napojnica u korist Pupoljaka. Iz godine u godinu sve je veći odaziv ugostiteljskih objekata po otoku, a domaći i strani gosti već prepoznaju akciju i rado sudjeluju.

FOTO | Grikula

KarnevalFEST, Međunarodni brački ljetni karneval, počinje u rujnu u Bolu, sa karnevalskim događanjima u još tri bračka mjesta, Supetru, Sutivanu i Sumartinu. U Bolu karnevalske grupe i domaćini zajedno s članovima udruge tradicionalno sudjeluju su u prikupljanju novaca za Bračke pupoljke , prodajom suvenira, pića, kolača i hrane koju su sami pripremili.

Na kraju svake godine u vrijeme Adventa organizira se veliki humanitarni projekt ˝Brač za Božić uz pupoljke˝. U organizaciji TZ Sutivan, Općine Sutivan i Crvenog križa Brač, koji za cilj ima prikupljanje novčanih sredstava za pomoć pri radu udruzi. U akciji sudjeluju sve bračke općine i Grad Supetar, odgojno obrazovne institucije sa cijelog Brača, turističke zajednice, udruge, obrtnici, i mnogi vrijedni veliki i mali pojedinci volonteri, kroz različite radionice i prodajne izložbe, malonogometni turnir, utrke, glazbene predstave, buvljake i proizvode napravljene samo u ovu svrhu. U svim aktivnostima sudjeluju i sami članovi Udruge čineći tako lanac zajedništva i prihvaćanja različitosti. Akcija je završava velikim Božićnim sajmom u Sutivanu, gdje se svi zajedno uz jelo i piće, vesele uz glazbu bračkih bendova i klapa. Cijeli prihod, uključujući i prihod od sajma uplaćen je Bračkim pupoljcima.

FOTO | Studio Gabrić

Raduju nas ove, već tradicionalne, manifestacije koje imaju vrlo vrijedan cilj, uz prikupljanje potrebnih sredstava za rad udruge – podizati svijest o potrebama i životu najranjivije skupine u društvu. Toliko je otočana i otočanki bilo i jest uključeno u različite akcije, da ih ne bismo ni mogli obuhvatiti jednom blog objavom. Pogledajte samo popis svih donatora u sklopu ove akcije, a brojna imena s tog popisa već su se odavno upisala na listu podržavatelja Pupoljaka.

Zato, dok ne nađemo trajnije rješenje, koje će funkcionirati na razini sustava koji bi se trebao brinuti za svoje najranjivije članove, pozivamo vas da sudjelujete u još jednoj akciji kojom nastojimo osigurati sredstva za rad udruge Brački pupoljci i prijeko potrebne terapije za djecu s teškoćama na otoku Braču.

Ukoliko ste i vi roditelj djeteta s teškoćama, obratite se udruzi Brački pupoljci, da vas uputi u načine na koje možete pomoći svom djetetu!

Ukoliko želite podržati roditelje djece s teškoćama, sponzorirajte Danielove i Rankove kilometre jer svaki prijeđeni kilometar znači jedan sat terapije! Evo kako sponzorirati kilometre i terapije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: