Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Etapa #7 | Roditelji pišu i provode projekte

Daniel i Ranko završili su sedmu od ukupno 13 etapa Via Adriatica rute, u sklopu humanitarne akcije kojom prikupljaju sredstva za terapije djece s teškoćama pa smo odlučili paralelno s njihovim etapama, predstaviti i etape koje prolaze roditelji ove djece, kao i sve što je prošla udruga Brački pupoljci u svojih 10 godina rada. U sedmoj etapi bračke priče o pružanju bolje skrbi djeci s teškoćama, roditelji počinju pisati projekte da bi financirali rad svoje udruge.

Svjesni da humanitarne akcije nisu dugoročno rješenje, i da se unatoč ogromnoj podršci otočana i drugih prijatelja udruge, troškovi ipak ne mogu pokriti samo iz donacija, roditelji se obučavaju u pisanju projekata. Kroz različite projekte osiguravaju djeci pomoćnike u nastavi, izvanškolske aktivnosti, administratora, mnoštvo didaktičkog materijala, uređuju prostor udruge. 

Do sada realizirani projekti

GODINADONATORPROJEKT
2010Ministarstvo obitelji i međugeneracijske solidarnosti Doma imam sve
2010Ministarstvo obitelji i međugeneracijske solidarnostiMoj prijatelj
2011Ministarstvo obitelji i međugeneracijske solidarnostiZa bolje sutra
2012Hrvatski telekomProzor u svijet – naša budućnost
2013 – 2014Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sportaMoja  škola moj dom
2014Splitsko-dalmatinska županijaZajedno u različitosti
2014Zaklada “Hrvatska za djecu“Bezbrižno cvjetajmo
2014 – 2015Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sportaKorak u život
2014 – 2015Ministarstvo socijalne politike i mladihZa bolje sutra
2015 – 2016Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sportaSigurnim koracima u školu
2016 – 2017Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Za radosno školovanje
2017 – 2018Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Radosno u školu
2018 – 2019Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Radosno u školu 2
2019 Grad SupetarBezbrižno cvjetajmo
2019 – 2020Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sportaRadosno u školu 3
2019 – 2021Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društvaBudi moj prijatelj
2020Grad SupetarBezbrižno cvjetajmo 2
2020 – 2021Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sportaRadosno u školu 4
2020 – 2023Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politikePruži mi ruku i povedi me

Pomoćnici u nastavi

Istaknut ćemo samo jednu od aktivnosti udruge koja je doprinjela boljoj skrbi za djecu s teškoćama na otoku Braču, a to je osiguravanja pomoćnika u nastavi. Temeljna načela odgoja i obrazovanja djece s teškoćama se odnose na prihvaćanje različitosti, osobitosti individualnog razvoja, osiguravanja uvjeta i potpore, izjednačavanje mogućnosti i osiguravanje školovanja što bližeg mjestu stanovanja. Upravo zato je važno što ranije svakom djetetu kojem se ukaže potreba, osigurati pomoćnika u nastavi. Međutim, duga i prilično komplicirana procedura odobravanja korištenja pomoćnika u nastavi često obeshrabruje i roditelje i samu djecu s teškoćama jer su u tom procesu zakinuti za ostvarivanje svojih prava i ne mogu ravnopravno i učinkovito sudjelovati u nastavnom procesu.

Pomoćnici u nastavi se određuju sukladno individualnim potrebama, funkcionalnim sposobnostima i samoj samostalnosti učenika, a njihova je zadaća pružiti potporu u zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku akivnost učenika poput kretanja, hranjenja, obavljanje higijenskih potreba, ali i onih nastavnih i izvannastavnih aktivnosti prema programu rada.  Iako su primarni tražitelji pomoćnika u nastavi škole, tu ulogu mogu i trebaju preuzeti roditelji učenika ukoliko u školi ne dođe do željene akcije i reakcije. Iako su generalno stavovi nastavnika prema pomoćnicima u nastavi pozitivni te shvaćaju njihovu važnost.  zbog manjka stručnih suradnika u samim vrtićima i školama, često može doći do neprepoznavanja potreba svakog djeteta. Zato je važno isticati važnost angažmana roditelja i ovakvih udruga kojima je to jedan od primarnih ciljeva – osigurati ono fundamentalno pravo za obrazovanje i znanje svakom djetetu, a onda i njegovu budućnost.

Ukoliko ste i vi roditelj djeteta s teškoćama, obratite se udruzi Brački pupoljci, da vas uputi u načine na koje možete pomoći svom djetetu!

Ukoliko želite podržati roditelje djece s teškoćama, sponzorirajte Danielove i Rankove kilometre jer svaki prijeđeni kilometar znači jedan sat terapije! Evo kako sponzorirati kilometre i terapije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: