Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Etapa #10 | Broj djece s teškoćama na otoku se povećava

Daniel i Ranko završili su desetu od ukupno 13 etapa Via Adriatica rute, u sklopu humanitarne akcije kojom prikupljaju sredstva za terapije djece s teškoćama pa smo odlučili paralelno s njihovim etapama, predstaviti i etape koje prolaze roditelji ove djece, kao i sve što je prošla udruga Brački pupoljci u svojih 10 godina rada. U desetoj etapi bračke priče o pružanju bolje skrbi djeci s teškoćama, pričamo o povećanju broj djece s teškoćama od početka rada udruge!

Od početnih sedmoro djece koliko ih je bilo u udruzi kad je tek osnovana, broj članova povećao se na gotovo sedamdeset. Istovremeno, u redovnim odgojno-obrazovnim institucijama na otoku Braču ima još toliko djece s nekim vidom poteškoće. Djelatnici u odgojno obrazovnim institucijama na otoku svjedoče kako se u zadnjih petnaestak godina bitno povećao broj djece s teškoćama, a mijenja se i omjer u vrsti poteškoća djece. Dok su nekad prevladavala blaža intelektualna zaostajanja i tjelesne poteškoće, a dijagnoze s poremećajima iz spektra autizma praktički su bila rijetkost, sad je situacija skroz obratna.

Ovom akcijom, kao i brojnim do sad, udruga Brački pupoljci nastoji skrenuti pozoronost javnosti, institucija, ali i roditelja djece s teškoćama na nužnost rane intervencije, razvoja sustava podrške i brige za djecu s teškoćama, kako bi se omogućila uspješna prilagodba djeteta okolini, razvoj vještina i znanja koja će im omogućiti najbolje uvjete rasta i razvoja, zaštitu zdravlja, primjereni standard života i socijalnu zaštitu, obrazovanje, igru, slobodno vrijeme, kulturu i sport te društvenu integraciju, a sve u skladu s Konvencijom o pravima djeteta (KOPD, 2001.).

Za bolje razumijevanje ove teme, predlažemo vam da pročitate rezultate opsežnog istraživanje koje je proveo UNICEF, s ciljem “sagledavanja potreba obitelji i djece s teškoćama u razvoju, prepoznavanja te predlaganja načina za svladavanje izazova u svim segmentima hrvatskog društva” (UNICEF, 2014).

Kako piše i u samom uvodu publikacije, “ova studija ne optužuje, ali razotkrivanjem stanja budi emocije”. Nadamo da se da neće ostati samo na emocijama, već da će i studija i ova naša akcija, i akcije svih drugih sličnih organizacija napokon rezultirati konkretnim pomacima u sustavu brige za djecu s teškoćama.

Ukoliko ste i vi roditelj djeteta s teškoćama, obratite se udruzi Brački pupoljci, da vas uputi u načine na koje možete pomoći svom djetetu!

Ukoliko želite podržati roditelje djece s teškoćama, sponzorirajte Danielove i Rankove kilometre jer svaki prijeđeni kilometar znači jedan sat terapije! Evo kako sponzorirati kilometre i terapije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: